Snabb och bekväm djurtransport utomlands

Vi använder oss endast av flygbolag som flyger från Sverige. Med hjälp av vår mångåriga erfarenhet tar vi fram den resrutt som är mest skonsam för ditt husdjur. Vi tar hänsyn till snabbast restid samt kunskap hos flygbolaget att hantera djur.

Din vän reser alltid i ett tempererat och upplyst utrymme i flygplanet.

  • Flyg från Sverige
  • Flygbolag med vana av djur
  • Rutt efter snabbast restid
  • Upplyst, syresatt och tempererat utrymme

Skaffa rätt tillstånd

Ofta behöver du en del dokument och tillstånd för att få genomföra en djurtransport utomlands. Kontakta Jordbruksverket eller motsvarande myndighet i det land som ditt djur ska flygas till för att få veta vad som krävs. Tänk också på att ordna med rätt vaccinationer innan avfärd.

Valpar och kattungar måste vara minst tio veckor gamla för att få transporteras med flyg (vissa länder kräver att de är minst tolv veckor). De ska även klara av att äta och dricka på egen hand.

Välj en bra bur

Det finns flera regler kring hur buren ska vara utformad när man ska genomföra en djurtransport utomlands. Vi erbjuder dig möjlighet att köpa buren av vår samarbetspartner Scandipet, som ordnar med flygtransporten av ditt djur. Önskar du köpa en annan bur får du gärna höra med oss att buren är IATA-godkänd. Det finns flera företag som säljer burar som ska vara IATA-godkända, men som tyvärr inte är det. En bur kostar mellan 800 och 3500 kronor, beroende på storlek.

Bädda skönt och låt ditt husdjur vänja sig vid buren innan avresan för att minska eventuell stress.

Debbie tar hand om ditt djur

I samarbete med Active Air Cargo ser jag till att ditt djur tryggt kommer fram till sin destination. Jag är en sann djurvän och gör allt för att djuren ska må bra.

– Debbie Dunagan, ägare av Scandipet

Vanliga frågor och svar

Ditt husdjur reser i lastutrymmet som finns under passagerarutrymmet. Här finns en tryckkabin som håller rätt syremängd och temperatur under hela resan.

Flygbolag måste ha minst fyra timmar transittid. Därför krävs en övernattning vid resor till t.ex. Nordamerika och vissa andra destinationer.

Det finns en hel del regler kring hur buren ska vara utformad. Den måste bland annat vara tillräckligt stor för att djuret ska ha möjlighet att stå upp, vända sig om och ligga ner i en naturlig ställning. Burens dörr ska vara konstruerad i stål och på ett sådant sätt att den inte går att öppna av misstag eller att djuret kan öppna den. Djuret ska inte kunna sticka ut sin nos eller tass genom ventilationshålen eller dörren på buren.

Buren ska vara konstruerad i solid plast, trä eller liknande material. Burar tillverkade i exempelvis spånmaterial eller masonit är inte lämpliga för flygtransporter.

Buren måste vara utrustad med en vatten- samt matskål som är tillgänglig från utsidan.

Nej, vi kan ordna med flygtransport för de flesta sorters djur, till exempel kaniner, fiskar och djur från zoon.

Ja, det är myndigheterna (Department for Environment, Food and Rural Affairs, DEFRA) i Storbritannien, som har bestämt att alla djur måste flygas in som frakt.

Utanför Europa går det direktflyg till Chicago, Newark och Dubai. Till alla andra destinationer måste ditt husdjur flygas via ett annat land.

Ditt djur transporteras via Frankfurt, Amsterdam, London och Dubai, vi har mycket bra erfarenhet av dessa flygplatser. Alla har ett djurhotell där de tar mycket bra hand om djur i transit, och de anställda vet hur de bäst ska ta hand om djur som reser. Hundarna/katterna får mat, vatten och omvårdnad.

Ja, din hund/katt ska alltid ha tillgång till vatten under resan och får mat i transiterade land.

Det är osäkert hur hunden/katten kan komma att reagera om den får lugnande medel och sedan kommer till en hög altitud. Är din hund/katt lättstressad kan du behandla den med ett naturligt kosttillskott såsom Zyklene eller Feliway några veckor innan avresan. Rådfråga alltid din veterinär innan du börjar behandlingen.